Interview – mevrouw Tonny Straatman

September 2008

In 2010 bestaat scouting Nederland 100 jaar!

In het kader van dit komende bijzondere scoutjaar wil scouting Cuijk een steentje bijdrage dit gebeuren een plaatselijk tintje te geven.

In juni voor de grote vakantie, hielden de scouts een “lege flessenactie” bij verschillende supermarkten. Ik ben even gaan kijken hoe het ging.
De jongelui waren zeer enthousiast en Linda en Katja ( onze scouts leiding) bekeken de gang van zaken met plezier. Terwijl ik met hen stond te praten, kwam er een mevrouw naar ons toe.
“Ik heb ook bij scouting gezeten“, vertelde ze. “Lang geleden” en na een praatje met haar te hebben gemaakt, hebben we een afspraak gemaakt voor een interview.

Scouting lege flessen actie

lege flessen actie

Dit vertelde mevrouw Tonny ( Mulders) Straatman mij:

Ik ben gids geweest in 1947 in Cuijk. De katholieke groep heette “Sint Joseph Vereniging”. Onze leidsters waren Joke Straatman, een nicht van me en Jo Telkamp. We hadden groep in de kelder van de Schouwburg! We kregen een stempelkaart, waarvoor we elke week fl 0,25 meebrachten voor één stempel. Als deze kaart vol was, konden we een uniform aanschaffen!

Het kamp was het jaarlijkse hoogtepunt. We gingen met de fiets naar een boerderij en sliepen op strozakken, de jutezakken moesten we zelf vullen met stro! Huub Jacobs van de Gemeente bracht de materialen naar het kampterrein.
Tonny vertelt dat ze zich nog herinnert dat ze vlaaien voor de bakker van het dorp rondbrachten. “We kregen vier vlaaien voor onszelf. Ik had nog nooit zo,n groot stuk vla gehad!”.
We namen ook een nisje mee op kamp waarin een Maria beeldje stond. Elke dag werden daar verse bloemen in gezet.
Van sjorhout maakten we een tafel en een aanrecht, de pannen werden met groene zeep ingesmeerd en boven een vuur geplaatst. Met zand maakten we de pannen schoon…….

Later ben ik pionier geworden ( 14 tot 18 jaar). Ik fietste naar Eindhoven, waar een vroegere aalmoezenier kapelaan Schoenmaker woonde ( zie foto) samen met Nelly Hendriks, de leidster, Annie Graat, Riet Caspers,  Bep Versteeg en Rieky Straatman.

Eindhoven aalmoezenier kapelaan Schoenmaker

Tonny besluit het interview met een zucht: “ we hebben veel plezier gehad, ik heb veel positieve herinneringen, die ik niet had willen missen”.
“Ik heb veel meegemaakt als gids en pionier, veel gezien en geleerd. Het was goed voor mijn ontwikkeling”.

Tonny liet me enkele boekjes zien uit haar scoutingtijd, liedjes boekjes, boekjes met verslagen en meerdere foto’s.
Namens scouting Cuijk wil ik Tonny bedanken voor haar leuke reactie.

Marleen
secretariaat

Een Reacties op “Interview – mevrouw Tonny Straatman”

1. Marloes Zegt:

Ik heb dit stukje met plezier gelezen! wat leuk dat iemand dat zo verteld.
    Groetjes