Over Scouting Cuijk
Wat is scouting?
Scouting staat al meer dan 100 jaar voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd. In de activiteiten die aangeboden worden staat plezier hebben voorop. Kinderen en jongeren beleven de tijd van hun leven. De vrijwilligers van Scouting Cuijk zetten zich in om de leden een onvergetelijke tijd te bezorgen door een gevarieerd spelprogramma aan te bieden. Van sport tot natuur, van spellen tot knutselen, van land tot water, de mogelijkheden zijn eindeloos. Scouting Cuijk heeft momenteel 8 speltakken, en is zo actief bezig met kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar. Voor elke leeftijd is er van alles te beleven.
Scouting is veel meer dan het doen van activiteiten in het bos of op het water. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in SCOUTS. Dat staat voor Samen, Code, Outdoor, Uitdaging, Team, en Spel. Deze elementen komen terug in onze programma’s. Ook zorgen we ervoor dat er een opbouw is van jong tot oud waarmee aangesloten wordt bij de ontwikkeling die meiden en jongens doormaken. Bijvoorbeeld bij knopen. De bevers beginnen met veters strikken en uiteindelijk kunnen de explorers en wilde vaart zelfstandig pionieren en knopen gebruiken bij het zeilen en bootonderhoud. We stimuleren leden steeds zelfstandiger te worden.
Over scouting Cuijk
De huidige Scouting Cuijk vereniging is in 1973 ontstaan uit de Sint Willibrordusgroep en de Jeanne d’Arc-groep. Voor deze tijd waren er aparte jongens en meisjesgroepen. Begin 1946 is men begonnen met de verkenners, in mei 1946 werd de welpenhorde opgericht. Tussen 1948 en 1951 zijn er zelfs 2 welpenhordes geweest. De meisjestak werd in dezelfde tijd opgericht. Tussen 1960 en 1964 is er zelfs een waterwerkgroep geweest, helaas ging die in 1964 wegens het gebrek aan leden terziele.
In 1973 is op landelijk niveau de fusie tussen de aparte verenigingen tot stand gekomen. In het najaar van 1973 is dan de vereniging Scouting Cuijk ontstaan. In 1980 is de watertak opnieuw opgestart, eerst met 3 lelievletten, al snel was er een vierde vlet nodig. Onze Blauwe Vogelgroep is in 1985 opgericht. Letterlijk en figuurlijk de jongste tak, de Bevers, zijn als laatste opgericht.
De speltakken
Scouting Cuijk heeft wel 10 speltakken. Er zijn acht groepen van verschillende leeftijden die wekelijks een opkomst hebben.
- Bevers: 5-7 jaar
- Welpen (landtak) en Bootsmaatjes (watertak): 7-11 jaar
- Scouts (landtak) en Zeeverkenners (watertak): 11-15 jaar
- Explorers (landtak) en Wilde Vaart (watertak): 15-18 jaar
- Roverscouts: 18-21 jaar
Daarnaast is er een speltak voor mensen met een verstandelijke beperking, zij hebben tweewekelijks een opkomst.
- Blauwe vogels: jongeren en volwassenen (16+) met een verstandelijke beperking
Ten slotte is er een groep met vrijwilligers die wel willen helpen als het hen uitkomt, maar niet wekelijks met een groep willen draaien of bestuur willen zijn.
- Plusscouts: vrijwilligers van 18+ die geen vaste scoutingfunctie hebben maar wel betrokken willen zijn
Deze speltakken worden ondersteund en geleid door het groepsbestuur. Zij dragen zorg voor de organisatie van verenigingsbrede zaken en activiteiten. Daarboven is er nog een overkoepelende stichting scouting Cuijk.
Wil je weten wat we doen? Neem dan een kijkje op onze Facebookpagina of Instagram! Daar zetten we regelmatig foto’s en filmpjes van onze opkomsten op.
De blokhut
In 1946 werd er gestart op de zolder van de sint Josephvereniging , nu de huidige Schouwburg. Via een aantal omzwervingen in ondermeer, de zolder bij Nelleke Cent, het NCB gebouw, de boerderij de Paai, Driekse Jacobs, het Pinkse, de loodsen achter het voormalige politiebureau in de Stationsstraat, de Kouwenberg zijn we in 2011 op de huidige lokatie terecht gekomen.
De Jules
Sinds 1985 is de Jules het onderkomen van de watertak. Ons wachtschip is een sleepschip van het type verlengde Vlaamse spits. Dit soort schepen werd speciaal gemaakt voor gebruik op de belgische kanalen, waarbij de grootte van het schip bepaald werd door de maat van de sluizen waar het schip door heen moest. Aan de binnen wanden van de Jules is nog steeds te merken dat het voornamelijk gebruikt is voor het vervoer van kolen.
Het ruim is in 3 delen opgedeeld zodat elke speltak zijn eigen lokaal heeft.
Op de wal beschikt de watertak sinds 2019 over een loods voor het onderhoud aan de 8 lelievletten.